Halotherapie bij Eczeem // Salt Room Amsterdam

Halotherapie bij eczeem

Eczeem is een verzamelnaam van reacties van de huid, onstekingsreactie. Deze ontstekingsreactie veroorzaakt roodheid, kleine (vocht)blaasjes en rode bultjes, zwelling, schilfering, droogte, korstjes en vaak veel jeuk. Ontstekingen in ons lichaam zijn normaal, het is een natuurlijke afweerreactie van het immuunsysteem op aanvallen van buitenaf of binnenuit. Wanneer er door ons lichaam een dreiging wordt herkend, gaat ons immuunsysteem hard aan de slag om deze bedreiging voor de gezondheid te verdrijven. Soms reageert het immuunsysteem te actief en veroorzaakt het dus onnodige ontstekingen. Dat kan overal in het lichaam gebeuren;

 

 

Er zijn een aantal verschillende soorten eczeem, maar het meest voorkomende is constitutioneel eczeem, ook wel atopisch eczeem genoemd. Dit soort eczeem kenmerkt zich door een jeukende, ontstoken huid met droge schilfering en zie je vaak in de knieholtes, binnenkant ellebogen of zijkant romp. Vaak ontstaat het twee tot drie maanden na de geboorte bij baby’s en duurt tot een jaar of twee. Wanneer het eczeem aanblijft of wanneer het bij volwassenen ontstaat zijn de klachten vaak chronisch te noemen.

 

Naast constitutioneel eczeem, kennen we ook nog varicose eczeem. Deze vorm komt meestal voor op de onderbenen en kan ook problemen geven met de doorbloeding in dit gedeelte van het lichaam. Een andere vorm van eczeem is discoide eczeem. Dit kan overal op de huid voorkomen, maar zie je het meest in het gezicht.  Het uit zich als cirkelvormige plekjes op de opperhuid die vaak dik en rood zijn. Ook veel voorkomend is seborroisch eczeem.  Deze vorm herken je aan rode en schilferige plekken op de huid, zoals op de neus, oren, hoofdhuid en wenkbrauwen. Tot slot zie je ook vaak dyshidrotisch eczeem.  Dit type zie je op vingers, handen, voetzolen en tenen. Het veroorzaakt kleine blaren en grove schilfers en is erg droog.

 

De precieze aanleiding van deze huidreactie  is vaak onduidelijk. Het lijkt een combinatie van genetische en omgevingsfactoren te zijn. Er zijn mensen die merken dat hun eczeem heftiger wordt wanneer ze bepaalde voedingsmiddelen eten, in contact komen met bepaalde stoffen en chemicaliën of veel stress ervaren.

 

In Nederland hebben 850.000 mensen last van een vorm van eczeem. De aandoening komt ’t meeste voor bij baby’s en kinderen. Tussen 10 en 20 procent van die groep heeft een vorm van eczeem. Bij de groep volwassenen is dat tussen de 3 en 5 procent. Aanleg voor eczeem kan erfelijk zijn en langdurige of chronische klachten geven. Bij kinderen is eczeem na astma zelfs de meest voorkomende chronische aandoening, ook zie je dat deze aandoeningen vaak samen gaan.

 

Eczeem & Halotherapie

 

Halotherapie helpt bij eczeem omdat het ontstekingen remt en de vochtbalans in de huid verbetert. Zouttherapie zorgt ervoor dat er meer water in de huid kan worden vastgehouden en dus minder droog wordt. Hierdoor heeft de huid meer weerstand tegen schadelijke invloeden. Daarnaast heeft zout een bacterieremmend effect, wat bijdraagt aan het kalmeren van de huid. Halotherapie ondersteund de huid zichzelf te genezen.

Halotherapie helpt de flare-on periodes te verminderen, dat zijn de periodes waarin er een eczeem uitbarsting plaatsvindt.

 

Ook houdt halotherapie de slijmvliezen in de luchtwegen gezond met als gevolg een betere ademhaling en meer zuurstoftransport naar organen. Dit verbetert het immuunsysteem en kan hierdoor reacties en ontstekingen in de huid verminderen.

 

 

Gezondheidsvoordelen van halotherapie bij eczeem:

 

Hoe werkt Halotherapie?

 

Reserveer een eerste sessie