Halotherapie bij COPD // Salt Room Amsterdam

COPD

COPD is een verzamelnaam voor longemfyseem en chronische bronchitis. COPD is een chronische en dus ongeneeslijke longziekte. COPD is de afkorting van de Engelse term Chronic Obstructive Pulmonary Disease, wat in het Nederlands betekent: chronische, obstructieve longziekte. Obstructief betekend vernauwend. Bij COPD is er sprake van een aanhoudende obstructie (vernauwing) in de longen. Naar schatting hebben 600 duizend mensen in Nederland last van COPD.

COPD & Halotherapie

Terwijl je in een relaxte stoel zit verspreidt de halogenerator microscopische zoutdeeltjes door de lucht van de ruimte. Deze komen in de luchtwegen en longen terecht tijdens het inademen. De aanwezigheid van zout leidt tot een vermindering van de taaiheid van het slijm. Het slijm wordt elastischer en komt los. Hierdoor is het makkelijker het slijm op te hoesten of te huffen. Dit draagt bij aan het gevoel van “meer lucht krijgen” er ontstaat meer ruimte in de luchtwegen.

Zout remt de groei van bacteriën en dus ontstekingen. De zoutdeeltjes stimuleren ook de natuurlijke werking van trilharen op het slijmvlies. Trilharen in de luchtwegen zorgen voor transport van overtollig en vervuild slijm. Dit natuurlijke proces maakt slijm dunner, waardoor het slijm samen met de ziekteverwekkers en vuil sneller kan worden afgevoerd. Normale dingen zoals bewegen en slapen worden makkelijker.

 

Ik voel me steeds beter, meer energie, minder benauwd. Ook mijn neus zat jaren dicht en na een  paar behandelingen kon ik al weer door mijn neus ademhalen. Twee sessies per week doe ik en ik ga hier zeker mee door. Het ademhalen met sporten en wandelen gaat al beter.” Lees hier verder

.

“Al bij de tweede behandeling voelde ik dat mijn slijm losser werd. Inmiddels is het van erg taai slijm naar een stuk dunnen en elastischer slijm gegaan. Ik kan het makkelijker ophoesten en hoeft niet meer meerdere malen per nacht mijn bed uit om slijm op te hoesten. Slapen gaat een stuk beter zo.” Lees hier verder

 

Hoeveel behandelingen nodig?

Voor optimaal effect en duurzame resultaten, bevelen wij de volgende frequentie aan in kuurvorm.

Bij chronische ziekten als COPD adviseren wij na de kuur met regelmaat Halotherapie te blijven ondergaan.

Lees hier over de verschillende ervaringen van bezoekers van Salt Room

 

COPD 15 tot 20 sessies

 

 

Hoe werkt Halotherapie?

 

Reserveer een eerste sessie

 

 

Longemfyseem

Longemfyseem is een permanente (chronische) aandoening van de longen. Longemfyseem herken je aan een chronische hoest, kortademigheid en benauwdheid, piepen in de borst, ophoesten van dik slijm en een toenemende beschadiging van de longen. Bij longemfyseem zijn de kleine luchtzakjes in de longen (de zogenaamde longblaasjes) beschadigd. De schade aan de wanden van de longblaasjes veroorzaakt een verminderde uitwisseling van zuurstof en koolzuurgas van de longen naar het bloed. Er ontstaat dus een tekort aan zuurstof in het bloed waardoor je steeds moeilijker normale lichamelijke inspanning kunt verrichten.

 

Chronische bronchitis

Chronische bronchitis is een permanente ontsteking van het slijmvlies in de vertakkingen van de luchtpijp of bronchiën. Deze ontsteking zorgt ervoor dat er te veel slijm wordt aangemaakt. De slijmvliezen zwellen op en samen met het overtollige slijm ontstaat er obstructie in de luchtwegen. De luchtstroom in en uit de longen wordt hierdoor beperkt. Acute bronchitis is gewoonlijk een kortdurende ziekte die vaak het gevolg is van een zware verkoudheid of een virusinfectie. Kenmerken zijn hoesten met dik slijm (sputum), een pijnlijk gevoel in het midden van de borst (bij het borstbeen), soms gepaard met koorts en kortademigheid. Vervelend, maar het gaat weer over. Chronische bronchitis gaat niet meer over en herken je aan veel hoesten en het ophoesten van dik slijm gedurende lange periodes (langer dan drie maanden per jaar), zonder dat een onderliggende ziekte de hoest kan verklaren.

 

Oorzaken van deze ziekten zijn:

 

In ongeveer 85% van de gevallen wordt COPD veroorzaakt door (mee-)roken. Tabak is dus de belangrijkste risicofactor voor COPD. Hoe dit proces precies verloopt is nog niet helemaal bekend, maar uiteindelijk krijgt 10-20% van de rokers  COPD. Hoe meer tabak er is gerookt en hoe langer men heeft gerookt, hoe groter de kans is op het krijgen van chronische bronchitis en/of longemfyseem. De meeste COPD-patiënten zijn ouder dan 40 jaar en tegenwoordig krijgen ongeveer evenveel mannen als vrouwen deze ziekte.

Naast roken zijn er nog een aantal andere mogelijke factoren die de oorzaak kunnen zijn van COPD. Bij ongeveer 15% van de mensen met COPD speelt langdurige blootstelling aan fijnstof (tijdens het werk). Daarnaast is een  aangeboren enzymgebrek ook een oorzaak van longemfyseem (COPD). Volgens schatting hebben in Nederland 2% van alle COPD patiënten deze erfelijke vorm van longemfyseem.

 

Meer informatie over leven met COPD lees je op www.COPDoplossingen.nl